- admin

Dæk op med Ditzel

Dette efterår dækker Rosendahl op til det moderne måltid på kryds og tværs – bogstavelig talt. Med lanceringen af den nye Nanna Ditzel-kollektion sætter brandet fokus på det grafiske som et stærkt visuelt element i indretningen og hylder samtidig dansk designs førstedame med genfortolkningen af hendes karakteristiske mønster, ”Kryds & Tværs”. Mønsteret har hidtil kun været brugt på tapet, men hentes nu frem fra designarkivet og overføres til en række uundværlige brugsgenstande til bord og bolig med moderne funktionalitet og cool retro-referencer.

Nanna Ditzel er kendt som en pioner i dansk design. Hun var stort set ene kvinde i en ikonisk kreds af danske møbeldesignere, og til forskel fra bl.a. læremesteren Kaare Klint var Nanna Ditzel mere optaget af at eksperimentere og ”lave om på tingene” end af tidens dogme om funktion og tradition.

Nanna Ditzel ønskede, at hendes design skulle appellere til følelserne og berige hverdagen, og når Rosendahl dette efterår genopdager og genfortolker Ditzels grafiske design, sker det ud fra samme agenda om at stimulere æstetikken og samværet omkring dagligdagens brugssituationer.

Produktnyhederne i serien er tænkt som startskuddet til et univers af Ditzelsk brugsdesign, der i samarbejde med designerens familie løbende skaber kvalitetsprodukter i Nanna Ditzels ånd, og i første omgang indeholder et basis-kit til moderne borddækning og servering.

Nanna-Ditzel-rosendahl-01

Multidesigner og mønsterbryder
Igennem sit lange liv med design beskæftigede Nanna Ditzel sig med mange af de ting, der omgiver os. Det faldt hende naturligt at tænke i universer og designe helheder, og netop det har været tanken bag efterårets produktlanceringer, der er smukke at bruge hver for sig, men sammen skaber et markant designstatement fuld af Ditzels signatur. I centrum for alle produkterne i Nanna Ditzel-serien står grafikken ”Kryds & Tværs”, der er hentet fra et tapet, som hun designede i 1950’erne. Mønsteret består af streger i forskellige tykkelser, der er kombineret på kryds og tværs og næsten tvinger øjet til at lede efter et system, der ikke findes. ”Vel skal der være et overraskelsesmoment”, sagde Nanna Ditzel gerne om sit design, og med sit på en gang stramme og legende mønster hæver Kryds & Tværs-dekorationen hverdagens basale brugsgenstande til iøjnefaldende designstatements.

Nanna-Ditzel-rosendahl-02

Nanna Ditzel-kollektionen fordeler sig over både hårde og bløde produktkategorier, der i hver deres materiale fremhæver mønsteret forskelligt – fra porcelæn til silikone og tekstiler. Viskestykkerne er skabt i 100% jacquardvævet bomuld, der gør dem smukke på begge sider, mens grydelapperne i bomuld har fået praktisk silikonefront, der sikrer et godt greb og minimal varmegennemtrængning. Som en ekstra designdetalje har grydelapperne en lomme på bagsiden og kan tages på som en vante, mens en indsyet magnet gør det muligt at hænge dem rundt omkring i køkkenet som et handy og overraskende alternativ til den klassiske strop, der også findes på grydelappernes top.

Når maden er lavet, og det er tid til borddækning og servering, byder Nanna Ditzel-universet på ensfarvede dækkeservietter og bordskånere i skridsikker silikone med prægede streger, der giver flot grafisk modspil til fx klassisk, hvidt service. Bordskåneren har naturligvis lukket bund for at holde varmen væk fra bordoverfladen, mens dækkeservietterne derimod er lavet i tynd, åbenskåret silikone, der giver dem en sofistikeret stoflighed – begge dele kan vaskes i opvaskemaskinen.

Smørebrætter i melamin bruges til den uhøjtidelige snackservering, til sushi eller som sidetallerken og giver – alt efter borddækningens tema – et farveboost eller en diskret grafisk detalje. Brætterne er nemlig tosidede med mønster diskret præget på den ene side og farvetryk på den anden. Fingrene tørres naturligvis i matchende papirservietter, der fuldender borddækningen og signalerer appetitlig ”fingerspitzgefuhl” for godt design.

Som en ægte totalløsning har efterårets nye serie også tænkt på dekorativ opbevaring a la Ditzel. Her giver rummelige glas med transparent signatur-mønster opbevaring til dagligvarer som gryn, kaffe samt pasta og lukker helt tæt med matchende låg i smidig silikone. Bruges krukkerne uden låg, får de i stedet karakter af dekorative ”vaser”, hvor enkelte stilke giver smuk kontur til det grafiske design. For dem, der ønsker at lade Ditzel-designet blomstre yderligere, fuldendes kollektionen af en urtepotteskjuler i porcelæn. Seriens gennemgående mønster er præget ind i urtepottens rå, ubehandlede yderside, mens fed, blank glasur giver urtepotten elegant indvendig kontrast og indbyder til et hav af alternative anvendelsesmuligheder fra blyantholder på skrivebordet til cool køkkenredskabskrukke.

Design Nyheder Nanna Ditzel / rosendal /

Gratis nyhedsbrev
Få de seneste designnyheder. Vi sender ud en gang i måneden.
og bare rolig - vi spammer dig ikke ;)